مدیر جشنواره فیلم های 100 ثانیه ای می گوید: فیلم های کوتاه به دلیل مدت کوتاهی که دارند می توانند در فضای مجازی بسیار مورد استفاده قرار گیرند. این فیلم ها به گونه ای دیده می شوند که برخی از فیلم های قدیمی ما امروز در نمونه های خارجی تقلید می شوند.
شاید این سوال برای ما ایجاد شده باشد که چرا باید فیلم کوتاه ساخته شود؟ چه کسانی فیلم کوتاه را تماشا خواهند کرد و آیا ساخت فیلم کوتاهی که اکران عمومی نداشته باشد فایده ای دارد یا خیر؟
یوسف منصوری دبیر جشنواره فیلم 100 ثانیه ای به این سوالات پاسخ خواهد داد.
وی درباره جایگاه فیلم کوتاه در دنیای سینما گفت: عرصه فیلم کوتاه در دنیا با بخش های مختلف یک دقیقه ای، 5 دقیقه ای تا 40 دقیقه ای یا مانند جشنواره فیلم 100 ثانیه ای تعریف می شود. هر کدام از این فرم ها مخاطبان خاص خود را دارند اما به طور کلی مخاطبان فیلم های کوتاهی از این نوع و فرم ها را تماشا و دنبال می کنند.
منصوری تصریح کرد: البته فیلم های کوتاه وما قرار نیست در جشنواره ها دیده شوند و فقط مورد پسند مخاطبان خاصی قرار می گیرند. مثلاً یک فیلم 100 ثانیه ای را می توان در جاهای مختلف استفاده کرد و دلیلی ندارد که مانند یک فیلم کوتاه 40 دقیقه ای ساخته شده توسط انجمن سینمای جوانان دیده شود. البته این مورد هم از آن جهت حائز اهمیت است که میدانی برای ورود به عرصه فیلمسازی است که استعدادهای زیادی در آن دیده و کشف می شود.
وی ادامه داد: اما امروزه در فضای مجازی که بسیار مورد استفاده مردم قرار می گیرد و نمی توان کارکرد و اهمیت آن را انکار کرد و همه مردم را مصرف کننده خود کرده است، بستر مناسبی برای نمایش فیلم های کوتاه به ویژه 100 ثانیه است. چون ماهیت فیلم کوتاه کوتاهی است. تا بتوانیم فیلم را به کوتاه ترین شکل ممکن بیان کنیم. از طرف دیگر، هرچه اندازه فیلم کوچکتر باشد، راحت تر می توان آن را دانلود و تماشا کرد. بنابراین اگر یک فیلم 100 ثانیه ای بتواند خود را در صحیح ترین شکل خود بیان کند و کوتاه باشد و به سرعت دیده شود، در بازار مصرف مردم قرار می گیرد و به تعداد زیاد در فضای وسیعی دیده می شود.
وی گفت: یک تیزر تلویزیونی را می توان چند بار پخش کرد اما یک فیلم 40 دقیقه ای ممکن است فقط یک بار پخش شود. شاید در بازه های زمانی مختلف مشتری این فیلم نباشیم، اما در فیلم های کوتاه به هر شکل زیر 5 دقیقه علاوه بر داشتن جشنواره های مختلف و بازارهای مختلف، می توان از آن در فضای عمومی استفاده و عملکرد کرد، می توان پیشنهاد داد که در دوره های زمانی او آن را در زمان های مختلف و در مکان های مختلف تماشا کرد.
بنابراین فکر می کنم ما امروز مصرف کننده شده ایم، حتی اگر فیلم 100 هم نبود، جایی برای تاسیس داشت و خروجی 100 سال گذشته به ما نشان می دهد که مکان مهمی برای دیده شدن است و سرمایه گذاران سینما نیز به آن لطف می کنند.
وی درباره توجه مردم دنیا به فیلم های کوتاه 100 ثانیه ای گفت: نکته جالب برای من به عنوان دبیر جشنواره فیلم های 100 ثانیه ای این بود که برخی از ایده های فیلم هایی که در این جشنواره ساخته شد و پسندیده شد. توسط بسیاری از آثار بود. خارجی که برای ما فرستاده شده بود دیده شد. مثلاً فیلم کوتاه <<علمک>> ساخته حسین دارابی ایده ای دارد که در چند فیلم کوتاه خارجی که به دست ما رسید دیده شد. یا ایده فیلم کوتاه <<خبرنگار>> ساخته محمدرضا خردمندان در چند فیلم کوتاه خارجی نیز تکرار شد. این نشان می دهد که فیلم ها در حال دیده شدن و دستیابی به طرفدارانشان در سراسر جهان است. بنابراین به نظر من این اشتباه است که بگوییم مخاطب فیلم کوتاه کم است یا دیده نشده و اتفاقاً در دنیا طرفداران زیادی دارد. جالب است که فیلم کوتاه یک کارگردان ایرانی پس از چندین سال در کشور دیگری تکثیر شده است. این نشان می دهد که اگر کلمه درست را با زبان درست بیان کنیم، حتی در بعد فراملی هم می توان به آن امیدوار بود.
این تهیه کننده سینما درباره این نکته که فیلم های کوتاه به ویژه 100 ثانیه به دلیل کمبود منطق زمانی و مدت زمان بسیار کوتاه آن بستر بسیار مناسبی برای فیلم های ماورایی و معنوی است، گفت: این نکته کاملاً درست است و با آن موافقم. زیرا به طور خلاصه می توان آنگرادیسم (تحول) را انجام داد و منطق های زمانی را حذف کرد البته به شرطی که درست انجام شود. به همین دلیل است که در فیلم 100 ثانیه ای علاقه مندیم به سمت ژانرهای دیگر فیلمسازی برویم و عادت همیشگی رئالیسم و نقد اجتماعی تا حدودی کنار گذاشته شده است. خیلی چیزهای دیگر هم می توان گفت، از جمله مسائل ماورایی دینی و معنوی که در آنها اتفاقات زیادی می تواند بیفتد. جسته گریخته هم فیلمی با چنین فضایی بود و چنین پیام هایی داشت. اما اگر این رویداد به درستی توضیح داده شود، اتفاقات مهمی ممکن است رخ دهد.
وی در پایان در پاسخ به اینکه چرا جشنواره به دلیل علاقه به این فضا تولید نمی کند، گفت: ما در جشنواره فیلم های 100 ثانیه ای تولید نمی کنیم و فقط می پذیریم. شرایط تولید را با کارگاه ها و توافق نامه ها فراهم می کنیم. متولی تولید، نهادهایی هستند که تولید دارند، مانند انجمن سینمای جوانان یا حوزه هنری شهرستان ها و آموزشگاه های فیلمسازی و یا خود فیلمسازان جوان و علاقه مند. ما در جشنواره 100 نه تولید می کنیم و نه حمایت مالی می کنیم. تنها کار ما ایجاد بستر مناسب برای ایده هایی است که می خواهند دیده شوند.
منصوری: بستر فضای مجازی بهترین فرصت برای دیده شدن فیلم های کوتاه است
فیلم ,کوتاه ,دیده ,ثانیه ,جشنواره ,توان ,فیلم کوتاه ,جشنواره فیلم ,کوتاه ساخته ,فضای مجازی ,مناسبی برای ,فیلم کوتاه ساخته ,فیلم کوتاه خارجی ,انجمن سینمای جوانان